A céges hitel feltételei

A vállalkozói hitel igénylése és elbírálása rendszerint sokkal bonyolultabb folyamat, mint amit megszokhattunk a személyi- vagy lakáshitelekkel kapcsolatban. Ennek az az oka, hogy a céges hitel szerkezetéből adódóan összetettebb, a nyomon követése nehezebb, kiváltképp összetett projektfinanszírozás esetén. A bankok saját védelmük érdekében nagyon sok szempontot figyelembe vesznek, mielőtt elbírálnak egy céges hiteligénylést.

Az elbírálás alapját természetesen a céges pénzügyi mutatók képezik, amelyek hasonló szerepet töltenek be, mint a személyi hitelek esetében a jövedelemigazolás. A mérleg, a főkönyv, az eredménykimutatás és a beszámolók együttesen mutatnak reális képet egy cég pénzügyi stabilitásáról, illetve fizetőképességéről. Azok a vállalkozások jobb eséllyel folyamodhatnak hitelért, amelyek legalább 2 lezárt adóévvel rendelkeznek, azok alapján pedig növekvő tendenciát tudnak felmutatni.

A bankok mérlegelik a cég piaci potenciálját is. Ennek megítélése elsősorban a az üzleti terv és a tevékenységi ágazat potenciáljának vizsgálatával történik, de a partnerek, beszállítók és ügyfelek köre is befolyásoló tényező lehet.

A bankok alaposan megvizsgálják a megtérülés valószínűségét is. Ez azért is fontos, mert amennyiben a bank biztosítottnak érzi magát, kedvezőbb ajánlatot ad. Összességében egy céges hitel folyósítása a bank számára is kiemelt kockázatot jelent, ezért minél több biztosítékot szeretne a hiteligénylés megfontoltságára vonatkozóan.

Nem utolsósorban pedig a bank meg fogja vizsgálni az ügyvezető személyét. Az ügyvezető korábbi vállalkozói múltja felszínre kerülhet, ami alapján következtetések vonhatók le a megbízhatóságát illetően.

Check Also

A céges hitel típusai

Nagyon sok vállalkozás önerőből nem lenne képes piaci részesedést szerezni, csökkenteni a likviditási gondjait és …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


4 + = hat