A céges hitel típusai

Nagyon sok vállalkozás önerőből nem lenne képes piaci részesedést szerezni, csökkenteni a likviditási gondjait és nyereségessé tenni a munkát. Számukra a céges hitelek remek megoldást jelentenek. A hiteligénylők számára a bankok különböző hiteltípusokat kínálnak, amelyek mind saját jellemzővel rendelkeznek, így egyes esetekben nem is könnyű az eligazodás közöttük.

Talán a legismertebb céges hitel a beruházási hitel, amely céges ingatlan, gép- vagy termelőeszköz vásárlása esetén igényelhető. A beruházási hitel mindig egy megnevezett projekt költségeit hitelezi, így biztosítékul is maga a projekt szolgál. Elsősorban olyan vállalkozások számára jelent jó megoldást, amelyek elhivatottak a megtérülő kapacitásbővítő és fejlesztő beruházások iránt. Emellett felhasználható kapcsolódó fejlesztések finanszírozására is.

A másik ismert céges hitel az úgynevezett folyószámlahitel, amely a rövid távú likviditási problémák esetén jelent megoldást. Ilyen esetben a cég az elszámolási számlájáról túlfizetést teljesíthet.

A céges lízingszerződések ma is gyakoriak. Ezek rendszerint ingatlan és gépjármű vásárlás esetén használhatók fel. A lízing gyakorlatilag egy hosszútávú bérleti szerződés, amely lejárata után a bérlő elővételi joggal rendelkezik az adott lízingtárgy tekintetében. A vásárlási ár előre meghatározott összegért történik.

Kevésbé ismert, de hasznos és fontos céges hitel típus a forgóeszköz hitel. Számos cég képtelen önerőből finanszírozni a forgóeszközigényét, ilyenkor jelent megoldást ez a hitel típus. Mivel átfogó és jelentős finanszírozási folyamatról van szó, igénylés esetén a bank alaposan ellenőrzi a vállalati tevékenységét, pénzügyi pozícióját és kilátásait.

Check Also

A céges hitel feltételei

A vállalkozói hitel igénylése és elbírálása rendszerint sokkal bonyolultabb folyamat, mint amit megszokhattunk a személyi- …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


× kettő = 10