A KHR listán szereplés befolyásolja a bankszámla nyitását?

A mai napig nagyon sok olyan ügyféllel beszélek, akik érdeklődnek hiteligénylés iránt, viszont készpénzben kapják a jövedelmüket, mivel korábban egy bebukott / mulasztott hitel miatt felkerültek a KHR rendszerbe. A másik lehetőség, hogy családtagjuk bankszámlájára érkezik a jövedelem. Ezen ügyfelek, ha már le is kerültek, vagy még passzív státusszal ketyeg az egy éve vagy az öt év státuszuk, nem mernek bankszámlát nyitni a korábbiakban átéltek miatt.

Honnan ered ez a bankszámlától való félelem?

Az ügyfelekkel való egyeztetésekből világossá vált, hogy attól tartanak, ha a hitelük behajtásra kerül, a „bankszámlájukról elviszik az összes pénzt”. Ez természetesen nem igaz. Ahhoz, hogy nagyon komoly bírósági eljárás kell, hogy valakinek a számláját inkasszálhassák. És amúgy ha idáig fajul a dolog, sajnos nem védi meg az ügyfelet az a „csel”, hogy nem bankszámlára érkezik a jövedelem. Bírósági eljárások keretében lehetősége van a behajtó cégnek közvetlenül a munkáltatónak is jelezni akár, hogy a munkavállalónak tartozása van, és közvetlenül a munkabéréből fogják levonni a tartozásnak bizonyos részét.

Ha már nem vagyunk a KHR-en ne féljünk a bankszámlától

Az, hogy korábban voltak problémáink a bankokkal, nem jelenti azt, hogy életünk végéig kerülni kell őket. Sőt, elengedhetetlen lesz az, hogy ne bankszámlára kapjuk a jövedelmünket. A jelenlegi digitális fejlődés megköveteli azt, hogy legyen egy számlánk, és legyen hozzá tartozó bankkártyánk. A készpénz nem csak a divatból fog kimenni, hanem maga ez az analóg eszköz is egyre drágább lesz az államnak. Gondoljunk csak bele abba, hogy a feketegazdaság egyre jobban kifehéredik, minél jobban vissza van szorítva a készpénz.

Ha egy képzeletbeli jövőbe gondolunk ahol nincs készpénz, csak digitális fizetőeszköz, azonnal rájövünk, hogy a ma feketén dolgozó embereket be kellene jelenteni, ami nagyban segíteni a gazdaságunkat.

De kanyarodjunk vissza: miért fontos még a bankszámla

Egyrészt megtakarítást fog jelenteni részünkre:

Bármit fizetünk (számlák, csekkek, stb) ha azt nem csoportos beszedéssel, vagy átutalással fizetjük, pénzbe kerül minden egyes csekknek feladási díjai vannak. Sok szolgáltató ezt úgy oldja meg, hogy több 100 forint kedvezményt ad azoknak az ügyfeleknek, akik digitálisan rendezik a havi számlájukat. 4 csekk helyett digitális befizetés 500 Forintos kedvezménnyel darabján máris 2000 Forint havi megtakarítás. Ez évi 24 000 Forintot jelent a zsebünkbe!

Másrészt lesz banki „lábnyomunk”

A bankszámla nem csak arra jó, hogy valahol biztonságban legyen a pénzünk, hanem arra is, hogy nyomon kövesse a fizetési szokásainkat. Egy leendő hiteligénylés során a bank meg fogja vizsgálni, hogy:

  • valóban megérkezik minden hónapban a munkabérünk (ezt össze fogják hasonlítani a munkaáltatói igazolásunkkal)
  • Mikre költünk havi rendszerességgel NEGATÍVAN (van-e szerencsejátékunk, adunk-e kölcsön valakinek, stb)
  • Mire költünk havi rendszerességgel POZITÍVAN (közüzemi számlákat rendben fizetjük, esetleges hitelünket pontban időben fizetjük, telefon előfizetési díjakat rendben befizetjük, stb)

Ezen okok miatt felejtsük el, hogy a bankok rosszak, és ha számlát nyitunk, akkor csak mi fogunk ráfizetni. Nagyon sok díjmentes számla létezik hazánkban, érdemes körültekinteni a portfólióban.

Check Also

Hitelkártya igénylés – Ezt kell tudnod az igényléshez

A hitelkártya használat előnyeit azok élvezhetik, akik be tudják tartani a határidőket, -váratlan esemény esetén …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


6 − = négy