Hitelkártya igénylés – Ezt kell tudnod az igényléshez

A hitelkártya használat előnyeit azok élvezhetik, akik be tudják tartani a határidőket, -váratlan esemény esetén is- ezáltal kamatmentesen, azaz ingyen használhatják a bank pénzét, sőt! kártyás vásárlásaik után pénzt kapnak vissza az elköltött összegből.
Nem mindenkinek való a hitelkártya. Vannak, akik nem tudják, vagy nem akarják hónapról hónapra a határidőig visszafizetni a tartozásukat vagy annak legalább egy részét, nekik ez például nem való. Számukra kisebb összeg esetén a folyószámlahitel, nagyobb összeg esetén a személyi kölcsön a javasolt hiteltípus. Alább megmutatjuk a hitelkártya előnyeit és hátrányait.Betéti vagy hitel kártyát akarsz?

A hitelkártyát sokan keverik a sima bankkártyával, azaz betéti kártyával. Hitelkártya nem mindenkinek van, de aki okosan és tudatosan használja, annak előnyére válhat. Hitelkártyával a bank pénzét ingyen használhatjuk a sajátunk helyett, és a legtöbb esetben a kártyás fizetések után jóváírást, pénz visszatérítést kaphatunk. A jóváírás mértéke bankonként változó, de általában 1-3 %-os, egyes kiemelt akció keretében pedig akár 5-10 %-os pénz visszatérítést is kaphatunk. A visszatérítés maximális értékét a pénzintézetek korlátozzák havonta 2500-5000 Ft/hó, negyedévente 10.000-30.000 Ft/negyedév, évente 30.000-3000.000 Ft/év lehetséges.
Mivel a hitelkártya minden pénzintézetnél a legdrágább termék, hosszú távon nem éri meg fizetni, hisz rengeteg költséggel jár és a felhasznált összeg sokszorosát kell visszafizetnünk. Abban az esetben, ha a hitelkártyáról felhasznált pénzt még a fizetési határidő előtt visszafizetjük, ingyen használhatjuk a bank pénzét felszámított költségek és kamat nélkül.
Kártyadíj és számlavezetési díjak

A kártyadíjat minden bank felszámolja, van, amelyik a kibocsátáskor, van, amelyik az első kártyahasználatot követően. Bizonyos időközönként akciókat hirdetnek, melynek része, hogy például elengedik az első éves kártyadíjat. A kártya éves díjának mértéke bankonként igen változó 0 és 10.000,- Ft között mozog. A legtöbb banknál a kamatmentes kártyahasználat ellenére is számolnak fel számlavezetési díjat, mely 0-400,- Ft között mozog. Mindenképpen tájékozódjunk a kártyakibocsátó banknál, hogy számolhatunk-e ilyen költséggel.

Mekkora hitelkeretet kaphatsz?

A hitelkeret az az összeg, melyet a bank rendelkezésünkre bocsát a hitelkártyán, maximum ennyi összeget használhatunk fel. A kapott hitelkeret pénzintézetenként eltérő, igényelhetünk mi is konkrét összegű hitelkerete, de van, ahol a bank állapítja meg milyen keretű hitelkártya adható. A hitelkeret növelését általában 3 hónap pontos törlesztés után kérhetjük, de minden esetben a bank bírálja el, és hagyja jóvá vagy utasítja el az igényt. Abban az esetben, ha már nincs nagy hitelkeretre szükségünk, kérhetjük annak csökkentését is.

Költés és a visszafizetés – Fontos dátumokra mindig figyelj

A hitelkártya használata számos előnnyel is járhat. Például van egy 1 hónapos költési időszak, mely során legfeljebb a megállapított hitelkeret mértékéig ingyen használhatjuk a bank pénzét. Ezután következik egy 15-25 napos visszafizetési időszak, mely idő alatt a megelőző hónap végén fennálló tartásunkat kell rendezzük. Azt fontos tudni, hogy a fenti 15-25 napos visszafizetési időszak már része a következő 1 hónapos költési időszaknak is.
Lehet kamatmentesen is vásárolni!

A kamatmentes periódus bankonként változó, általában 45-55 napig tart. Ezen időszak alatt ingyen használhatjuk a bank pénzét, azonban ezen időszakot követően, már kamatok terhelik a fennálló tartozást.
Abban az esetben, ha a hitelkártyáról elköltött összeget nem fizetjük vissza határidőre, elveszítjük a kamatmentességet és a hitelkeret vagy a hitelkártya tartozás minimum 5 %-val kell törlesztenünk fennálló tartozásunkat. Amennyiben a meghatározott minimum törlesztőrészlet befizetése nem történik meg a bank késedelmi díjat számolhat fel.

A hitelkártya-adósság menedzselése

Abban az esetben, ha túlköltekeztünk és a havi jövedelmünk sem fedezi már a hitelkártya adósságot, érdemes azt az esetleges megtakarításból kifizetni (amennyiben van) vagy adósságrendező kölcsönnel kiváltani. Minél tovább húzzuk az időt, annál nagyobb tartozás halmozódik fel, és a bank plusz kamatokat, késedelmi díjat és költséget számol fel.
Kártyás vásárlások és csoportos beszedési megbízások utáni pénz-visszatérítés

Hitelkártyát tartani azért is előnyös, mert kamatmentesen használhatjuk a bank pénzét, és sok esetben a kártyás vásárlások után 1-3 %-os pénz visszatérítést kaphatunk. Kiemelt, promóciós időszakokban ez a visszatérítés akár 6-10 % is lehet. Egyes időszakokban különböző termékkör vagy szolgáltatás vásárlása esetén jár visszatérítés (pl.műszaki cikk, tankolás, szépségápolás, drogéria), de ezek nem minden hitelkártya típusnál elérhetőek. Lehetőség szerint olyan típusú hitelkártyát igényeljünk, melyekkel az állandó és időszakos akciókat is ki tudjuk használni.
Amennyiben csoportos beszedési megbízással fizetjük számláinkat, ezek után is 1-6 % közötti jóváírást kaphatunk, érdemes tehát biztosításaink, telefonszámlánk vagy közüzemi számláink fizetését ilyen módon teljesíteni.

Készpénz-felvétel – Drága mulatság lehet!

Szinte mindegyik hitelkártya típus alkalmas ATM-es készpénzfelvételre, de nem árt előtte tájékozódni annak költségeiről, törlesztéséről. A készpénz felvétnek egyrészt magas a költsége, másrészt sem a kamatmentesség, sem a vásárlási visszatérítés nem vonatkozik rá.A hitelkártya törlesztésének módjai

Csoportos beszedés: A legoptimálisabb megoldás a fennálló tartozás rendezéséhez, hisz a legtöbb banknál nincs költsége, azonban akad olyan bank, ahol a díja elérheti az 1000 Ft-ot. Mindenképpen érdeklődjünk az illetékes banknál, mert csoportos beszedési megbízással történő rendezésre nem minden pénzintézet ad nekünk lehetőséget.
Eseti átutalási megbízás: amennyiben vezetünk folyószámlát másik banknál, akkor a legegyszerűbb megoldás az eseti átutalás.
Átvezetési megbízás: abban az esetben, ha ugyanannál a banknál van folyószámlánk ahol a hitelkártyán is, akkor a számlák közti átvezetés a legkényelmesebb és legköltséghatékonyabb megoldás
Pénztári befizetés: ha a személyes befizetés mellett döntünk, számítsunk rá, hogy a tartozás rendezésének ezen módja komolyabb költségekkel jár, mint a többi fizetési mód. A hirdetményben mindenképpen nézzük meg az erre vonatkozó díjszabást.
Csekk: a készpénzátutalási megbízás, vagy köznyelven sárga csekk, az egyik legelterjedtebb és leggyakoribban használt befizetési forma. Befizetni a postán tudjuk, ami a bankhoz kb. 2-4 nap alatt ér be. Érdemes számolni ezzel az átfutási idővel, és a fizetési határidő előtt úgy befizetni, hogy a pénz beérkezése ne legyen késedelmes. A sárga csekkes befizetésre a legtöbb bank költséget számol fel, aminek díját a pénzintézet hirdetményében találjuk meg. Nagysága kb. pár száz forint havonta.

Check Also

Személyi kölcsön 2024-ben, akár KHR listásoknak is

A személyi kölcsön népszerűsége évek óta töretlen, hisz szabad felhasználású, tehát bármire fordítható az összeg, …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


− 5 = egy