Személyi kölcsön 2024-ben, akár KHR listásoknak is

A személyi kölcsön népszerűsége évek óta töretlen, hisz szabad felhasználású, tehát bármire fordítható az összeg, legyen az lakásfelújítás, utazás, autóvásárlás, hitelkiváltás. Viszonylag könnyen és gyorsan igényelhető és nincs hozzá szükség ingatlanfedezetre, a bank biztosítéka az igénylő igazolt jövedelme.

Regisztráció, ha nem tudja, hogy rajta van-e a KHR-en – Tovább a cikkre

Ön már kifizette a Tartozását? Tájékoztatás itt.  Könnyedén regisztrálhat online igénylésre, ha már nem szerepel a KHR listán.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A személyi hitelek lehetnek rövid, közepes és hosszú lejáratúak, a felvett kölcsönt havi részletekben kell visszafizetni egyenlő részletekben. A törlesztőrészlet tőkéből, kamatból áll, amihez esetenként a biztosítás díja is társul. Mivel nem jelzáloghitel, ezért kamata viszonylag magas. Abban az esetben, ha törlesztés elmarad, akkor a kölcsönt nyújtó pénzintézetnek joga van az adós bankszámlájára érkező jövedelméből a törlesztőrészletet levonni. A BAR listás ügyfelek sokszor a személyi kölcsön formájában látnak kiutat a meglévő hitel kiváltására, de milyen lehetősége is van annak, aki negatív KHR-en szerepel?

Személyi hitel a negatív vagy passzív státuszú KHR listán lévőknek

Azoknak, akik a KHR aktív státuszában szerepelnek, nincs jó hírünk, mert ők semmilyen formában nem kaphatnak hitelt, addig, amíg a tartozás nem rendeződik. Azok, akik passzív státuszban szerepelnek, azoknak elvileg nincs okuk az aggodalomra. A pénzintézetek rendszerint a passzív tagság hatodik hónapjától már adnak hitelt a passzív KHR-es ügyfeleknek, hiszen az adós fizetési problémái rendeződtek, újra megbízható ügyfélnek számít. Arra azonban számítsunk, hogy csak kevés bank és szolgáltató nyújt hitelt passzív BAR-oknak, és ezen ügyfelek esetében jóval óvatosabb, szigorúbb feltételeket szabnak, mint a nem KHR-es ügyfelek estében.De mit tehet, aki aktív státuszban van?

Csak egyet tehet, sort kell keríteni a tartozás rendezésére, átütemezésére, hogy aktív státuszból passzívba kerüljön. Nagyon átgondoltnak kell lenni, mert végső kétségbeesésben sokan nem törvényes úton próbálnak meg pénzhez jutni, vagy nagyon magas uzsorakamatra adott kölcsönt vesznek fel.

Fontos, hogy mindig megbízható helyen igényeljünk kölcsönt, mert ebben a kilátástalan helyzetben sajnos sokan képesek rossz döntést hozni, esetleg törvénytelen úton pénzhez jutni, ami csak ronthat az adott helyzeten.

Hogyan lehet megtudni, hogy fent van-e a KHR listán?

Mielőtt bármilyen banknál új hitelt szeretne felvenni, érdemes alaposan tájékozódni nemcsak a feltételekről, de arról is, hogy A KHR nyilvántartásban milyen státuszban szerepel. Amennyiben gyanakszik, hogy a negatív adósok között szerepelhet, inkább kérjen le egy KHR jelentést, amivel elkerülhető az a kellemetlenség, hogy a hitelbírálat során szembesül a negatív a státusszal.A saját hiteljelentés igénylése

A saját hiteljelentés bármikor, bárkinek elérhető. Teljes körű tájékoztatás kérhető le díjmentesen, nemcsak a számlavezető banknál, hanem bármely magyarországi pénzügyi intézménytől. A lekérés kérhető személyesen bankfiókban, vagy közvetlenül a BISZ Zrt.-nél írásban formanyomtatványon keresztül. A hiteljelentésből kiderül, hogy melyik pénzintézet kezel az lekérdezőről hitellel kapcsolatos adatokat, illetve azt, hogy ki, mikor milyen jogcímen kérte le ezeket az adatokat a KHR rendszeréből.Mi kell a a saját hiteljelentési kérelemhez?

Magánszemély esetében a kérelmező személyes okmányai, vagyis érvényes személyi igazolvány, útlevél, vagy kártya formátumú jogosítvány és lakcímkártya. Vállalkozásnál hitelesített 30 napnál nem régebbi cégkivonat és aláírási címpéldány.

A lekérdezés lépései

Két lehetőség közül választhat az, aki KHR jelentést szeretne lekérni. Az egyik a személyes, vagyis bármely magyar pénzintézetet lehet felkeresni, vagy közvetlenül a BISZ ZRT.-hez is lehet fordulni.

Pénzintézeten keresztüli igénylés

A BISZ Zrt. honlapjáról le kell tölteni a saját hiteljelentés kérelem nevű dokumentumot, majd azt értelemszerűen kell kitölteni személyes adatainkkal, a választott kézbesítési móddal (postai út, e-mail), aláírni, valamint két személy által tanúztatni.

A kitöltött dokumentumot személyesen kell bevinnünk egy magyarországi pénzintézetbe. Arra vonatkozóan, hogy melyik bankfiókban adjuk le a kérelmet arra nincs megkötés. A legegyszerűbb és legkényelmesebb, ha a lakóhelyünkhöz vagy munkahelyünkhöz legközelebbi pénzintézetet választjuk.

Az adott pénzintézet ezután a kitöltött dokumentumot eljuttatja a BISZ Zrt-hez, akik a kérelem alapján elkészítik az ügyfélről szóló jelentést.

Amennyiben postai kézbesítést kértünk, abban az esetben a BISZ ZRT. előbb az adott pénzintézetnek továbbítja a jelentést, és ők postázzák részünkre a náluk nyilvántartott levelezési címre. Viszont, ha e-mailben kértük a hiteljelentés megküldését, akkor a megadott e-mail címre fog érkezni a dokumentum egy jelszóval védett PDF fájl formájában. Mivel ez utóbbi ügyintézés várhatóan néhány napot vesz csak igénybe mindenképpen ezt a csatornát ajánljuk szemben a postai hosszabb átfutási idő helyett.BISZ Zrt.-n keresztüli igénylés

A BISZ Zrt. honlapjáról le kell tölteni a saját hiteljelentés kérelem nevű dokumentumot, majd azt értelemszerűen kell kitölteni személyes adatainkkal, a választott kézbesítési móddal (postai út, e-mail), aláírni, valamint két személy által tanúztatni.

A kitöltött dokumentumot postai úton vagy e-mailen kell eljuttatni a BISZ Zrt. címére. Amennyiben Ügyfélkapu hozzáféréssel is rendelkezünk, akkor ezen keresztül elektronikus aláírással is elláthatjuk a dokumentumot, majd ezt követően elküldhetjük info@bisz.hu e-mail címre. A BISZ Zrt. végül a kért módon kézbesíti az adatokat magába foglaló hiteljelentést.

 

 

 

Mi történik, ha valaki nem ért egyet a saját hiteljelentés tartalmával?

Amennyiben a lekérdező a nyilvántartásban szereplő adatokkal nem ért egyet, panaszt nyújthat be a KHR-t üzemeltető cégnek, vagy annak a pénzintézetnek, aki az adott adatokat feltette a listára. Ha a kivizsgálás során kiderül, hogy a panasz jogos, akkor kötelességük megoldani a fennálló problémát.

Check Also

Hitelkártya igénylés – Ezt kell tudnod az igényléshez

A hitelkártya használat előnyeit azok élvezhetik, akik be tudják tartani a határidőket, -váratlan esemény esetén …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


1 × kettő =