Közmunkások hiteligénylési lehetősége – személyi kölcsönre Lehetséges?

A személyi kölcsön vagy személyi hitel az elmúlt években dinamikusan fejlődött, ezáltal egyre többen és többen nyúlnak ehhez a hitelfajtához. Ez a termék egyre többet váltja ki az áruhitelt (ami teljesen normális abban az esetben ha nagyobb összegű, akár több milliós berendezésekről van szó) vagy akár az autó lízinggel szemben is sok esetben kedvezőbb feltételekkel lehet igényelni.

Ki kell térnünk az elérhető összegre is, hiszen manapság a legnagyobb összeg ami elérhető személyi kölcsönben az a 10 millió Forint. Igaz ezt az összeget csak nagyon magas jövedelemmel lehet elérni,  de a lehetőség meg van. Természetesen ebben a cikkünkben az alacsony jövedelműek hiteleiről lesz szó, azon belül is ha valaki közmunka programban vesz részt, azoknak milyen hitelfelvételi lehetősége van.

Hiteligénylés alapfeltételek – személyi kölcsön

Még mielőtt belevágunk a közmunkában résztvevők boncolgatására, nézzük meg mi az alap feltételek egy személyi hitel felvételekkor:

  • minimum 18. életévét betöltött személy (18- és 21 év között, majdnem minden esetben elvárnak adóstársat, aki 21. életévét már betöltötte)
  • Magyar állampolgár
  • Rendelkezik állandó lakcímmel
  • Rendelkezik adószámmal
  • Rendelkezik lakcím kártyával és személyi igazolvánnyal
  • Minimum 3 havi munkabért le tud igazolni (bankszálára érkezve, vagy munkáltatói igazolással)

A Közmunka programban résztvevők aránya igaz csökken, mivel 2017-ben július – augusztus között még több mint 190 ezer fő dolgozott, addig rá egy évre, azaz 2018 azonos időszakában már csak 136 ezer fő tartottak nyilván a KSH adatai szerint. Ezen munkavállalók is szeretnének hitelhez jutni, lehet pont abból a célból, hogy a munkakeresésüket segítség elő.

Nézzük a közmunka béreket – A legfontosabb hiteligénylés szempont

A köz foglalkozottak között 3 bért lehet megkülönböztetni.  Bruttóban is leírjuk, a lényeg, a kézhez kapott összeg a lényeg hitelfelvétel során. A lenit összeállításban a 8 órában dolgozó köz foglalkoztatottak munkabérét ismertetjük.

Alap fizetés
Nettó: 54 217 Ft
(Bruttó 81530 Forint)
Szakképzettséggel dolgozó köz foglalkoztatott:
Nettó: 70 859 Ft
Bruttó 106 555 Ft
Munkavezetői bér (középfokú iskolai végzettséggel)
Nettó: 77 968 Ft
Bruttó 117 245 Ft

A tapasztalataink szerint egyedül a 77 968 Forintos nettó jövedelem éri el azt a minimum határt, amit a bankok hivatalosan publikálnak, hogy már elfogadható jövedelem!

A legtöbb bank sajnos egy minimum összeget határoz meg, ami alatt nem biztosít személyi kölcsönt. a legtöbb banknál ez a minimum a 100.000 Forint nettó jövedelem. Tovább bonyolítja a helyzetet az, hogy a közmunkában résztvevők határozott idejű szerződéseket kapnak, így ez is elutasítási ok szokott lenni a legtöbb intézetnél. és a harmadik erős rizikó faktor a bankok számára, ha a munkabért nem bankszámlára, hanem készpénzben kapják a közmunkások. Ez azért probléma banki szemszögből, mert nem „látja” a bank, hogy az ügyfél mire költi a pénzét.

Így összefoglalva sajnálatos módon a tapasztalat, s a banki kritériumok egybehangzóan azt adják vissza, hogy a közmunkaprogramban részvevő munkavállalók csak speciális eljárásban juthatna esetleg hitelhez, vagy nagyon alacsony összeghez, amit esetleg olyan rövid futamidőre tudnak felvenni, hogy a határozott szerződésük még nem jár le.

Check Also

2024-es kölcsön igénylési folyamatok

2024-es évben is tudnunk kell megfelelően választani személyi kölcsönt. Ha KHR listán szerepelünk, az nem …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


kilenc × = 72