Lakás hitel igénylése BAR listásoknak

Sajnos sokakkal előfordul, hogy fizetésképtelenné válnak, illetve nem tudják törleszteni a hitelrészleteiket. Ilyenkor az adós felkerül az úgynevezett BAR listára, ami tulajdonképpen a rossz adósok listája. Aki a listán szerepel, az érthető módon aligha juthat újabb hitelhez, hiszen az előző vagy meglévő hitelét sem tudja törleszteni.

Azok a személyek, akik szerepelnek a BAR listán, természetesen lakás hitelt sem igényelhetnek. A dolog ennél egy picit összetettebb, hiszen a listán szereplő személyek aktív vagy passzív státusszal rendelkeznek. Aki aktív státusszal rendelkezik, annak aktuális tartozása van valamely bank vagy hitelintézet felé, ilyen módon az újabb hiteligénylését automatikusan elutasítják.

A passzív BAR listás tagok már rendezték tartozásukat a bank vagy a pénzügyi intézmény felé, ilyen módon aktív tartozásuk nincs, némi sötét „adósi” státuszuk viszont igen. Ilyen státusszal már igényelhető újabb hitel, akár lakás hitel is, viszont bizonyos időnek el kell telnie a státusz passzívvá válása után. Ezt az időtartamot rendszerint maguk a bankok határozzák meg; sok esetben az aktív státusz megszűntét követő 1 év után fogadnak hitel igényléseket.

Összességében kijelenthető, hogy a BAR listás aktív státusz egyértelmű és világos kizáró ok a hitel igénylése során, az egy évnél régebbi passzív státusz pedig nehezítő körülmény. Azok a személyek, akik már lekerültek a BAR listáról, elméletileg nem indulnak hátránnyal a lakás hitel igénylése során, a gyakorlatban viszont a bankok sok szempont alapján válogatják meg, kinek folyósítanak hitelt és kinek nem.

Check Also

Hitelkártya igénylés – Ezt kell tudnod az igényléshez

A hitelkártya használat előnyeit azok élvezhetik, akik be tudják tartani a határidőket, -váratlan esemény esetén …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


8 − hét =