A lakáshitel alapvető feltételei

A lakáshitel igénylése hosszas és alapos megfontolást igényel. Főként fiatalokat érint, akiknek valamilyen módon meg kell oldaniuk a lakhatás kérdését. A lakáshitel természetesen opciót kínál számukra, de mint minden nagy összegű hitel esetében, itt is számolni kell a kockázatokkal és a terhekkel.

A döntést még nehezebbé teszi a kiszámíthatatlan gazdasági helyzet, amelynek következtében sokan inkább a veszteséges, de kockázattól mentes albérletet választják. Aki belevág egy lakáshitel igénylésébe, annak jól meg kell fontolnia az igényelt összeg nagyságát; mekkora az az összeg, aminek a törlesztőrészleteit időben tudja fizetni.

A bankok rendszerint néhány alapvető feltételt szabnak a hiteligénylőkkel szemben. Ezek közül a legalapvetőbb kizáró ok a BAR listán való szereplés. E tekintetben egyetlen bank vagy hitelintézet sem tesz kivételt. A hiteligénylő csak akkor folyamodhat újabb kölcsönért, ha a BAR listáról 1 éve lekerült.

A legtöbb bank munkáltatói igazolást követel meg az igénylőtől. Noha maga az ingatlan fedezetül szolgál, az adós esetleges fizetésképtelensége a hitelező számára is rossz üzlet. Emiatt a bankok igyekeznek a lehető legalaposabban meggyőződni arról, hogy az adós képes lesz időben törleszteni a részleteket.

A bankok rendszerint kitérnek az önerő kérdésére. Általános esetben egy ingatlan kölcsön általi megvásárlása bizonyos százalékot kitevő önrész megléte esetén lehetséges, de a magasabb fizetéssel rendelkezők rendszerint önrész nélkül is megkaphatják a hitelt.

A lakás hitel igénylése előtt érdemes alaposan megfontolni, milyen biztosítékok állnak rendelkezésre a jövőben, illetve van-e elegendő jövedelmünk a törlesztőrészletek fizetésére és a megélhetésre.

Check Also

Ingatlan vásárlási hitel

Az ingatlanvásárlás, lakás ház adásvétel mindig nagy lépés egy ember életében, ez pedig hatványozottabban igaz, …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


− 1 = hat