Van-e különbség a személyi hitel és kölcsön között?

A személyi hitel és a személyi kölcsön fogalma a köztudatban egy és ugyanazon fogalomként él, noha a két forma között jelentős különbség van.

A személyi hitel gyakorlatilag egy hitelkeret létrehozását jelenti, amely keretből bármikor igény szerint lehívható a rendelkezésre álló összeg – vegyük alapul a hitelkártyák működését. Ezzel szemben a személyi kölcsön rendelkezésre bocsájtott, illetve átadott pénzösszeget jelent, amely esetben a törlesztés havi rendszerességgel vagy egy összegben történik.

Magától értetődik, hogy mind a személyi hitelnek, mint a személyi kölcsönnek megvan a maga ára, tehát az igénylőnek fizetnie kell a szolgáltatásért. A bankok számára a személyi hitelek és kölcsönök kiadása nagyobb kockázattal jár, mint a tárgyi fedezettel rendelkezők. Mivel a fedezetet az adós jövedelme biztosítja, ami akár egy munkahelyi leépítés vagy személyes elégtelenség okán meg is szűnhet, így a bank nehezebben szerezheti vissza a kiadott pénzt. Mindez azt jelenti, hogy a gyakorlatban a kockázat nagysága a kamat mértékének növekedését vonja maga után; a bankok a megnövelt kamatok segítségével igyekszenek extra profitot termelni a fizető ügyfeleket kihasználva, így tudják kompenzálni a fizetésképtelenné vált ügyfelek miatt elszenvedett veszteségeket.

A személyi kölcsönök és hitelek rövidtávon igényelhetők, ez a fizetésképtelenné válás kockázatát csökkenti. Az igényléséhez semminemű tárgyi fedezetre nincs szükség, elegendőek a foglalkoztatottságot igazoló dokumentumok. Általános esetben a bankok feltételként szabnak meghatározott idejű állandó munkaviszonyt.

Check Also

2024-es kölcsön igénylési folyamatok

2024-es évben is tudnunk kell megfelelően választani személyi kölcsönt. Ha KHR listán szerepelünk, az nem …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


hat − = 1