Mikor szűnik meg a BAR listás mulasztás?

A BAR lista azoknak a hiteladósoknak és mulasztásaiknak a lajstromát tartalmazza, akik a bankokkal kötött hitel- vagy hiteljellegű szerződésben vállalt kötelezettségeiknek nem tesznek eleget, illetve 90 napon túl a minimálbér nagyságát meghaladó mértékben folyamatosan tartozást halmoznak fel.

A BAR listán több mint 300 ezer természetes személy szerepel, akiknek összesen 500 ezer mulasztása van nyilvántartva. A természetes személyek esetében nyilvántartásra kerül az adós születéskori családi neve és utóneve, a születési dátuma és helye, anyja neve, jelenleg használt neve, állampolgársága, személyi igazolvány száma, útlevelének száma, vezetői engedélyének száma, valamint lakcíme és postacíme.

A BAR listán való szereplés automatikus elutasítást von maga után, ha az adós másik hitelért folyamodna. A dolog ennél némileg bonyolultabb, ugyanis aktív és passzív BAR listás státuszt kell megkülönböztetnünk. Az aktív adósok jelenleg is tartozással rendelkeznek, míg a passzív adósok már valamilyen módon rendezték a tartozásukat.

A BAR listában a mulasztás akkor szűnik meg, ha az ügyfél teljes tartozása rendeződik. Ennek több módja lehet, akár a a hátralék kiegyenlítésével, fedezet felhasználásával, kezes igénybe vételével, vagy akár a szerződés átütemezésével. A BAR listában a lezárt mulasztásokat követően létezik egy bizonyos láthatósági idő, amíg az üzleti kérdésekben az adósra vonatkozó előzmények visszakereshetők. Jelenleg ez 5 évben van meghatározva.

Évi egy alkalommal minden természetes személy tájékoztatást kérhet arról, milyen adatai szerepelnek a BAR listán.

Check Also

Így vegyünk fel Provident hitelt

Ma már olyan világot élünk, amely nem a kiszámíthatóságáról híres, ezért még azokkal is megesik, …

One comment

  1. Erdeklodni szeretnek ,hogy ha tartozok valamilyen BANK fele,es egyben kifizetem,de passziv statuszban vagyok akkor mennyi ido meg le kerulok a Bar listarol es egyaltalan kaphatok-e kolcsont valamelyik banktol ?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


8 − = hét