Felvehető-e nagyobb összegű személyi hitel?

A szabadon felhasználható nagyobb összegű hitelek igénylése rendszerint problémába ütközik, ugyanis a személyi hitel keretnagysága erősen korlátozott. Kisebb hitelek felvételére lehetőséget kínál a jövedelem fedezet, de ha nagyobb összegű igénylésről van szó, akkor az ingatlan fedezet jelent megoldást. Az ingatlan fedezet lehetővé teszi, hogy megfelelő értékű lakóingatlan tulajdonosa akár többmilliós kölcsönért folyamodjon.

Ezt a fajta megoldást a köznyelvben jelzáloghitelként szoktuk emlegetni. Igen kényelmes konstrukcióról van szó, ugyanis teljesen szabadon használható fel a keretösszeg, az igénylőnek semmilyen indoklási kötelessége sincs arra vonatkozóan, hogy mire szeretné felhasználni a pénzösszeget.

Az általános gyakorlatban a bankok megkövetelik a jövedelem igazolását. Tehát önmagában nem elegendő egy megfelelő értékű ingatlan jelzálogba helyezése, hanem szükséges a megfelelő jövedelem igazolása is. Ez védi az adóst is, hiszen ilyen módon kisebb az esélye, hogy elveszíti az ingatlanját, illetve védi a bankokat is a számukra kedvezőtlen procedúráktól.

Kijelenthető, hogy a saját tulajdonú ingatlan jelzálogosítása, illetve a személyi hitel ingatlanfedezetű felhasználása csak olyan személyek számára lehet ajánlott, akik biztos munkahellyel rendelkeznek, de nem árt, ha emellett stabil családi egzisztenciát tudhatnak maguk mögött, amelyre probléma esetén számíthatnak. Való igaz, hogy a szabadon felhasználható összeg vonzóvá teszi ezt a lehetőséget, de csak akkor érdemes használni, ha más kedvezőbb, illetve kisebb kockázattal járó konstrukcióra nincs lehetőség.

Check Also

Hiteligénylés, ha nem tudja, hogy rajta van-e még a KHR-en.

Sok esetben keresnek meg minket, hogy „nem tudom rajta vagyok-e”. Itt több lehetőség is van, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


hat + = 9